blije klanten
Spaghetti diagram: waarom is dat nuttig?
Wat is een spaghetti diagram?
Een spaghetti diagram lijkt op een loopschema. Het is een Lean Six Sigma tool die helpt om overbodige bewegingen en transport in kaart te brengen en mogelijke verbeteringen te identificeren. Onnodige bewegingen zijn bijvoorbeeld het heen en weer lopen naar de printer of vergaderruimtes onnodig transport van producten kan bijvoorbeeld zitten in materialen, dossiers en patiënten. Volgens Lean Six Sigma zijn dit allemaal vormen van verspillingen die zoveel mogelijk geëlimineerd dienen te worden. Het spaghetti diagram maakt dergelijke vormen van verspilling direct zichtbaar dankzij de uitgetekende plattegrond.
Je herkent het vast wel. Kom je eindelijk thuis na het doen van de boodschappen, blijk je toch nog een essentieel product vergeten te zijn die je nodig hebt voor het avondeten. Dus je kunt weer terug naar de supermarkt. Zo’n situatie zorgt voor veel frustratie en tijdverspilling. Dit soort situaties doen zich helaas ook voor binnen organisaties. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de fabriek of in het magazijn. Een methode die dan nuttig kan zijn, is het opstellen van een spaghetti diagram.
Hoe ziet een spaghetti diagram eruit?
Zoals in de vorige paragraaf beschreven is een spaghetti diagram dus eigenlijk een soort plattegrond van de looproute. Klinkt eenvoudig. Maar toch kan het resultaat nog verbazingwekkend zijn. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaand voorbeeld. Je ziet dat de afdelingen die veel moeten samenwerken fysiek niet dicht bij elkaar zitten. Hierdoor wordt er veel onnodig gelopen tussen de afdelingen. De spaghetti diagram brengt in een oogopslag direct in beeld wat de niet-efficiënte indeling van de werkvloer doet met transport en onnodige bewegingen.
Voorbeelden van voorbedachte looproutes
Er zijn een aantal praktische voorbeelden van organisaties die duidelijk vooraf bepaalde looproutes hebben bedacht en waar je dus perfect een spaghetti diagram van in beeld kunt brengen:
- Allereerst het alledaagse voorbeeld van de supermarkt. Wist je dat bij de indeling van een supermarkt de alledaagse producten (zoals brood, groente en vlees) bijna altijd in verschillende hoeken van de supermarkt te vinden zijn? Op deze manier moet je de hele winkel doorlopen en hoopt de supermarkt dat je meer koopt dan je eigenlijk nodig hebt.
- Een ander mooi voorbeeld is de IKEA. Deze lijkt zelfs nog een stapje verder te gaan dan de supermarkt. Als klant word je namelijk vaak verplicht om de gehele route door de winkel te lopen. Hierdoor kom je van alles tegen: verlichting, meubilair, keukenapparatuur, enzovoort.
Volg deze 5 stappen en ga aan de slag!
Bij het opstellen van de spaghetti diagram is het handig om rekening te houden met de volgende stappen:
- Teken de lay-out van de werkvloer.
- Markeer het begin van het proces met een ‘S’, zodat je weet waar het proces start.
- Markeer het einde van het proces met een ‘E’, zodat je weet waar het proces eindigt.
- Trek vervolgens lijnen van elk transport/beweegmoment. Let op! Hier hoort ook zoekwerk bij, zoals het zoeken naar het juiste gereedschap.
- Meet het aantal bewogen meters, zodat je dit erbij kan noteren en je na afloop een kwantitatieve analyse erop los kan laten.
Nadat je de spaghetti diagram hebt opgesteld kun je de werkvloer of het proces anders gaan inrichten op een manier dat de transportbewegingen geminimaliseerd zijn. De tool 5S kan je hier eventueel ook bij helpen. Bekijk hieronder de video over 5S.
Meer leren?
Bekijk ons overzicht van Lean trainingen of wil je met jouw afdeling of organisatie samen een Lean training volgen? Wij verzorgen al onze trainingen ook in-company. Neem dan even contact met ons op.