blije klanten
Value Stream Mapping: betekenis & template
VSM: Value Stream Mapping
Value Stream Mapping – ook wel waardestroomanalyse – is binnen Lean Six Sigma een veelgebruikte en essentiële tool. Value Stream Mapping biedt een eerste startpunt op weg naar procesverbetering, omdat verbeterpunten op een gestructureerde manier in kaart worden gebracht.
In deze blog wordt allereerst dieper ingegaan op de betekenis van Value Stream Mapping. Bovendien kan je leren hoe je dit direct zelf kan toepassen met behulp van een template.
De waardestroom
De ‘Value Stream’ omvat alle activiteiten die nodig zijn binnen het gehele traject van productie tot levering bij de klant. Een Value Stream Map helpt je om deze stappen in kaart te brengen. Op deze manier heb je direct een duidelijk overzicht over de stappen die je moet doorlopen.
Hierbij is het wel belangrijk dat de waardestroom een afspiegeling is van het daadwerkelijke proces. Dit heet ook wel ‘as-is’ of ‘current state’. De Value Stream Map moet dus niet bestaan uit activiteiten zoals ze in eerste instantie ooit zijn bedacht, maar moeten de huidige situatie weergeven. Een voorbeeld van een waardestroom bij een Hotel bezoek bestaat bijvoorbeeld uit de volgende punten; Oriëntatie, Boeken, Inchecken, Verblijf, Uitchecken.
Het bepalen van verspillingen
Wanneer de waardestroom eenmaal in kaart is gebracht is het tijd om een onderscheid te maken tussen activiteiten die wel of geen waarde toevoegen voor de klant. De activiteiten die geen waarde toevoegen worden binnen Lean Six Sigma verspillingen (oftewel ‘muda’) genoemd. Verspillingen kunnen zich bijvoorbeeld uiten in lange wachttijden en defecte producten en moeten zoveel mogelijk geëlimineerd worden. Benieuwd waar mogelijke verspillingen kunnen zitten in jouw bedrijf? Lees dan onze blog over de 8 verspillingen.
Value Stream Map: een voorbeeld
In onderstaand voorbeeld is te zien dat er veel ruimte is voor procesverbetering. Slechts 38,5% van de waardestroom lijkt waarde toe te voegen voor de klant. De overige meerderheid van 61,5% vormt dus de verspilling. Het grootste gedeelte van de tijd kent dus geen waardetoevoeging en kunnen we inefficiënt noemen. Om dit te verbeteren is de volgende stap om te onderzoeken of we de inefficiënte activiteiten kunnen elimineren of verkorten.
Template: VSM zelf toepassen
Start direct zelf met jouw Value Stream Map
Volg onderstaande stappen om zelf aan de slag te gaan met het opstellen van een Value Stream Map:
- Zet alle opeenvolgende processtappen op een rij;
- Maak een diagram waarin elke stap een eigen vak heeft;
- Bereken de tijd die elke stap kost om af te ronden en zet deze in de vakken;
- Bereken de totale doorlooptijd door de tijd van elke stap op te tellen;
- Bepaal welke stappen geen waarde toevoegen aan het proces;
- Zet de stappen die geen waarde toevoegen rechts van de stappen die wel waarde toevoegen;
- Analyseer beide kanten en bepaal welke activiteiten je kan verbeteren om de totale procestijd te verkorten;
- Visualiseer het aangepaste proces en blijf het proces verbeteren.
Aangezien de Value Stream Map de ‘current state’ in kaart heeft gebracht, kan dit als leidraad dienen voor de ‘future state map’. De ‘future state map’ geeft de gewenste of ideale situatie weer in de toekomst. Middels een vergelijking van de ‘current state’ en de ‘future state’ kunnen suggesties ter verbetering worden opgesteld. Dit resulteert in een verbeterplan (inclusief tijdplan) dat continu onderhevig is aan verandering en aanpassing om uiteindelijk de gewenste situatie te bereiken.
Begeleiding Value Stream Map door Bureau Tromp
Wil je zelf aan de slag met Value Stream Mapping en kun je wel wat hulp hierin gebruiken? Onze ervaren Black Belts staan voor je klaar en begeleiden graag jouw team of afdeling in het opstellen van waardestromen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken van een Value Stream Map sessie in jouw organisatie.